Resepi Ketam Cili

by - 1:33 PTG

Ketam Cili ~ Suka makan ketam? Of course la suka nau nau tapi tak boleh selalu sebab harganya yang boleh mengosongkan beg duit mommy. Sesekali okay lah. Buat pelepas rindu nak makan. Hari ni just nak kongsi antara pembuka selera di bulan puasa dan tak puasa. Menaip entry ni pun telan air liur membayangkan keenakan ketam dan sambal yang menyelerakan. kihkih. Ketam cili antara menu yang menjadi kesukaan kami sekeluarga. 

Kongsi kat sini, kot kot korang boleh masak untuk berbuka hari ni. Seperti selalu resepi simple saja. 

Resepi Ketam Cili
ketam cili 


Resepi Ketam Cili Mudah Dan Sedap 

Bahan

3-5 ekor ketam - di bersihkan dan di potong 2. Gaulkan dengan garam kunyit dan goreng terlebih dahulu.
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1- 2  biji bawang besar - di kisar
3 ulas bawang putih - di kisar
air asam jawa
garam secukupnya
3-4 sudu besar minyak


Caranya

Panaskan minyak. Masukkan cili kisar sehingga sedikit garing.

Tambah bawang besar dan bawang putih yang dikisar. Biarkan masak sepenuhnya.

Tambah garam, air asam, sos tiram dan sos cili.  Gaul rata dan rasa.

Jika dah cukup rasa, pecah telur masuk dalam sambal ( alah macam buat sambal telur pecah tu). Biarkan sehingga telur masak di bahagian bawah. alih dan pecahkan telur dan pastikan telur bercampur dengan sambal.

Masukkan ketam dan gaul rata.

Angkat dan hidangkan.

You May Also Like

0 comments

loading...

Google+ Followers